Min blogglista

fredag 26 augusti 2016

Robinson i högform

   Peter Robinsons 15:e bok om Alan Banks - "När musiken tystnar" -  är en bladvändare med mörka historier om utsatthet och övergrepp, både i dåtid och i nutid.
   En mörk natt kastas en tonårsflicka ut ur en skåpbil mitt i ingenstans i Yorkshire efter en gruppvåldtäkt. Naken, illa åtgången efter de brutala övergreppen och med svåra fallskador försöker hon ta sig till en gård hon ser i fjärran. Men hon hinner inte långt. En ny bil stannar och hon hoppas få hjälp, men istället blir hon brutalt ihjälslagen på platsen. Mördaren är inte någon av våldtäktsmännen.
   Det är upptakten till den svåra utredning som leds av Alan Banks kollega Annie Cabbot. Cabbot får hand om fallet tillsammans med den ambitiösa nykomlingen Gerry Masterson, allt under överseende av Alan Banks som nu gått och blivit kriminalkommissarie.
   Parallellt med detta tar sig Banks själv motvilligt an en gammal våldtäktsanmälan från 1967. En kvinna som nu är i 60-årsåldern träder fram med anklagelser mot en av dåtidens hyllade TV-kändisar. Trots Banks motvilja mot att ta upp ett så iskallt gammalt fall går han med på att träffa offret, som är en välkänd poet. Och snart är han ändå djupt engagerad i den känsliga utredningen.
   Man kan inte annat än beundra Robinson för det drivna berättandet och för de absolut trovärdiga miljö- och personskildrarna. Helheten är förstummande bra också när ämnet är dystert.

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar