Min blogglista

tisdag 27 september 2016

Åter till 50-talet

H.-K. Rönblom [1901-1965] var tillsammans med Maria Lang och Stieg Trenter en av de verkligt stora svenska kriminalförfattarna på femtio- och sextiotalet. Samtidigt var han journalist och politisk redaktör bland annat på Aftonbladet. Hans böcker är skarpa, syrliga skildringar av dåtidens Sverige men också uppslukande pusseldeckare i Agatha Christie-traditionen.
   Modernista förlag har beslutat satsa på en återutgining av Rönblom och först ut är "Död bland de döda" från 1954. Läraren och historikern Paul Kennet är tjänstledig och har rest till en mindre ort för att forska i rådhusarkivet. Han hyr ett rum på ett pensionat. Ett rum där tjänstemannen Odel nyligen hittats död, troligen i sviterna efter en operation. Men det finns oklarheter kring dödsfallet.
    Kennet börjar rekonstruera händelserna och använder sin historikerskolning i utredningen. Han gör efterforskningar i den brokiga skaran pensionatsgäster, existenser som på olika sätt kommit på kant med samhället. Om det ligger ett brott bakom dödsfallet - var finns motivet?
   Det känns lite ovant att läsa en skildring från 50-talet, det handlar om ett annat Sverige och om en helt annan samhällsstruktur. Rönblom gör läsaren medveten om tidens obönhörliga flykt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar