Min blogglista

onsdag 28 september 2016

Müller in på livet

Det var 2009 som Herta Müller tilldelades Nobelpriset i litteratur och en stark europeisk röst blev därmed hörbar. Nu har "Mitt fosterland var en äppelkärna" kommit ut och den nya bok utgörs av ett långt samtal mellan Müller och Angelika Klammer.
    Men det är långt ifrån en renodlad intervjubok. Snarare fungerar samtalet som en ingång till det muntliga berättandets snabba rörlighet. En exakt men ändå fri associationsteknik som låter författaren berätta om sin barndom, om sin uppväxt, om de tidiga åren som författare i Rumänien, om genombrottet i Tyskland med debuten Flackland, och om hur hon sedan, efter att hennes tillvaro i hemlandet blivit alltmer outhärdlig, lämnade Rumänien och bosatte sig i Berlin.
   Många oväntade detaljer avslöjas, som att Müller är mycket moderoad och var det även när just inget fanns att köpa i ungdomens Rumänien. Vackra kläder blev som en protest mot den kommunistiska gråheten.
   Den som har läst hennes böcker känner kort sagt igen sig här, men detaljerna är nya, infallsvinklarna förskjutna och slutsatserna skärpta. Med lätthet, humor och inte minst charm skapas efterhand ett slags biografi över författarens liv,  denna berättelse blir också en vägvisare genom det litterära landskap som är hennes.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar