Min blogglista

torsdag 29 september 2016

Vad är ålder?

   Hon frågar sig varför en fullt frisk och pigg människa, som inget hellre vill än att fortsätta jobba, tvingas gå i pension. Idag lever vi allt längre.
    Forskning visar att dagens 67-åringar är som 57-åringarna var för ett par decennier sedan, trots det är pensionsåldern i princip densamma som för hundra år sedan, när bara ett par procent levde till sin pensionsdag. Vi lever allt längre och det är inte gratis. Fler behöver bidra under längre tid om pensionspengarna ska räcka. Men då måste också arbetslivet välkomna den som frivilligt vill stanna kvar på jobbet och fortfarande har förmågan att arbeta. Och tro inte att de gamla blir en "propp" i arbetslivet. DEt är omöjlig att anställa en 20-åring som ska ersätta en erfaren arbetstagare. Båda åldrar har sina fördelar men erfarenhet får man bara med åren.
   I boken får man träffa skådespelerskan Meta Velander, politikern Gudrun Schyman, nyhetsankaret Claes Elfsberg och åldersforskare Ingemar Skoog. Det är kraftfulla, ledsna, arga, erfarna, stridbara människor, fyllda av arbetslust, som hittar egna vägar till ett förlängt arbetsliv.
  Mycket tyder på att förändringar är på väg. Forskarna pratar om att kunna jobba upp emot 90-årsåldern. Då kan man omöjligt vara passé vid 67.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar