Min blogglista

fredag 28 oktober 2016

En saga för vuxna

Johanne Hildebrandt har kommit med en ny del i sviten Sagan om Valhalla. I "Estrid", som romanen heter, fortsätter kärlekshistorien mellan vikingatidens mest mytomspunna drottning och kung: Sigrid Storråda (Den högfärdiga) och Svend Tveskägg.Vi tas med till 900-talets vikingatid då Norden föds ur legendariska kungars strider, och Valhallas gudar ännu står starka mot de kristna. Två barn kan rädda världen från att störta ner i krig och kaos men striden om deras liv och själar är hård, och bara med makternas hjälp kan de överleva.
    Sigrid härskar ensam och mäktig över sina marker i Götland. Som mor till Svitjods blivande kung är hon säker på sin och de gamla gudarnas makt. Men en fiende från förr har vävt ett nät av lögner. Dottern Estrid tas till fånga och Sigrid tvingas inse att hon inte ens kan lita på sina närmaste för att rädda sitt och barnens liv. Endast gudinnan Freja, och den man hon en gång älskade och fördrev, kan rädda henne från det öde som väntar.
   När Estrid skändas av moderns svurna fiender försöker hon ta sitt eget liv. Men vägledd av den nyckfullaste av diser måste hon ta sig genom fiendeland till säkerheten på mors marker. På vägen dit möter hon en man som kan skänka henne det som mor både fruktar mest och längtar efter, sanningen om vem som egentligen är hennes far.
   Det här är en roman och då kan man strunta i att Sigrid Storråda är tveksam som historisk person. Enligt källorna kan hon ha många namn och skiftande ursprung. Här får vi Hildebrandts medryckande version, en saga för vuxna att gotta sig¨åt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar