Min blogglista

tisdag 4 oktober 2016

Våldsamma Vasar

"De vilda Vasarna" är Herman Lindqvists sextionde bok och den har undertiteln "En våldsam historia". Och det sammanfattar på pricken släkten Vasa.
   När Gustav Eriksson valdes till riksföreståndare 1521 var han ensam och utblottad – hans släktingar hade avrättats i Stockholms blodbad och deras tillgångar hade tagits i beslag. Men han kom från en släkt som var van att ha inflytande och han tog sig till tronen med hjälp av lögn och bedrägeri, girighet och brutalitet. Han lyckades skapa ett kungarike som blev grunden till det moderna Sverige.
   Kärven på hans vapensköld gav honom tillnamnet Vasa. Efter honom har nio regenter i Sverige och Polen har också haft en sådan vase i sitt vapen.
   Historien om de vilda Vasarna är berättelsen om starka personligheter, kloka kvinnor, kärlek sorgliga öden och hela tiden stor dramatik. Genom generationerna går en sträng av sinnessjukdom, som ibland exploderar i våld, ibland skapar konst, stundom, leder till totalt själsligt mörker. I dag är alla Europas kungahus släkt med Gustav Vasa, även drottning Elizabeth av England. Det som gör boken extra intressant är genomgången av den polska delen av Vasarnas historia. Minsann inte så smickrande alla gånger.
   Herman Lindqvist berättar om familjen Vasas kamp om makten så att det är oavbrutet spännande att läsa. Hans bok är den mest kompletta krönikan över släkten Vasa som utgivits och den innehåller mer om den polska grenen av Vasa än någon svensk bok hittills.
   Och författaren, som bor i Polen en stor del av året, har ett annat perspektiv än de som sitter i Stockholm. Den här boken hamnar nog i många julklappspaket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar