Min blogglista

söndag 13 november 2016

Eleganta brott?

Sjätte delen i Denise Rudbergs "elegant crime"-serie har titeln "På sex meters djup". Den ovanliga  deckarhjältinnan Marianne Jidhoff – medelålders änka och åklagarsekreterare – är tillbaka.
   Stockholm är täckt av is och en bister vind blåser över innerstaden som rustar inför jul. När en storslagen opera har världspremiär samlas hela den svenska kultureliten. Ett mycket välkänt konstnärspar hyllas för såväl librettot som sin regi och scenografi. Men när paret lämnar premiären för att ta sig till sin dotters hus går något fel. De försvinner spårlöst. Deras båda döttrar anmäler föräldrarna som försvunna och media dränks omedelbart av spekulationer och teorier om vad som hänt det hyllade paret.
   Åklagarsekreterare Marianne Jidhoff, som förstås besökte operapremiären tillsammans med sina kollegor, dras omedelbart in i den glödheta utredningen.Några veckor senare mördas oförklarligt en kvinna på ett äldreboende. Ett meddelande på brottsplatsen leder Jidhoff, kriminalkommissarie Torsten Ehn och kriminalassistent Augustin Madrid in i en utredning med makt och politik i centrum. Och plötsligt verkar mordfallet ha kopplingar till konstnärsparets mystiska försvinnande.
    Denise Rudberg tar oss än en gång med in i guldfoajéer och sammetsklädda salonger där kultureliten konspirerar och makthavare utövar ett avancerat socialt spel. Krypande spänning och elegant underhållning i en värld där en vacker yta döljer många mörka hemligheter.
    Eleganta miljöer kan jag hålla med om men brotten är inte eleganta, de är precis lika råa som vanligt. Några timmars kravlös underhållning får man med romanen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar