Min blogglista

lördag 5 november 2016

En omistlig röst

Alltsedan 1970-talet har Kjell Albin Abrahamson rapporterat från och om det kommunistiska Östeuropa och det postkommunistiska Central- och Östeuropa. För några veckor sedan avled han i Polen, som blivit hans andra hemland.
 Därmed har en skarp och välformulerad iakttagare tystnat och det förlorar vi på. Kjell Albin var mycket väl insatt i östeuropeiska fakta och historia, det märks när man läser honom.
   I boken "Låt mig få städa klart! Om kommunister, kryptokommunister och antikommunister", som kom 2014, vänder den folkkäre utrikeskorrespondenten för första gången på perspektivet och granskar Vänsterpartiets och kommunismens roll i Sverige.
  " Jag förfasas över hur lättvindigt vänstern tar på kommunismens brott. Den överslätande inställningen till den bolsjevikiska terrorn är obegriplig, liksom att det fortfarande finns de som kallar sig kommunister.I vårt land finns ett stort intresse för nazism men inte för kommunism. Att värna om nazismens offer men inte om kommunismens är halvtidshumanism. Ett barn som dog av hunger och kyla i Gulag är inte mindre värt än barnet som eldades upp i Auschwitz ugnar. Förhörsmetoderna och tortyrinstrumenten i nazistiska fängelser skiljer sig inte från de kommunistiska" , påpekar han med skärpa.
   Av Sveriges viktigaste opinionsbildare rankades han 2012 på plats 66. För kommunister vore 666 nog ett lämpligare tal.Det som finns att vänta på är den sista boken han hann färdigställa, "Sror var Lenin" som beskrivs som en kritisk biografi. Den kommer på nyåret 2017 och blir intressant läsning. Det har ju gullats mycket med Leinin i olika sammanhang ti
digare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar