Min blogglista

fredag 18 november 2016

Inne i fattigfällan

  I Sverige tror de flesta att det finns ett tryggt skyddsnät om något händer. Socialförsäkringar och inte minst socialtjänsten ser till att inga blir vräkta eller behöver svälta. Men sanningen är att alltfler glider igenom skyddsnätet, att socialtjänsten på många platser havererat totalt och att den växande skaran fattiga i Sverige möter ett system som inte tar hand om människor. Om det handlar Charlotta von Zweigbergks roman "Fattigfällan".
   Beata har en ordentlig utbildning, en fin lägenhet och har själv uppfostrat fyra barn utan att någonsin vara sen med en enda räkning. Visst, hon har aldrig haft det fett, men hon har blivit expert på att hushålla med sina tillgångar, tagit knäck efter knäck och aldrig varit rädd för att ta i. Hur kunde det bli så att hon som alltid varit så kompetent till sist är en av dem som köar utanför Frälsningsarméns matutlämning? Som tar dyra sms-lån och pantsätter sina smycken för att inte bli vräkt. Det enda misstaget hon begick var att bli långvarigt sjuk.
   I romanen får man följa Beatas kamp med socialen och hennes strävan efter att försöka få en stunds trygghet för att orka bli frisk innan det är för sent.
    Beata är visserligen ett fiktivt exempel på alla de som farit illa när olyckan varit framme, men allt som händer henne i boken är baserat på verkliga händelser.Många har sagt att detta är årets viktigaste bok om ekono mi, och det ligger en del i det. För det finns så många som aningslöst tror att någon annan alltid fixar det om det kärvar. Men så är det inte, inte hos oss heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar