Min blogglista

tisdag 29 november 2016

Medeltiden lever

" Ödets hav" av Elisabet Nemert är en spännande och inträngande skildring av livet på Gotland och i Ryssland under 1300-talet, om livets oförutsägbarhet, om civilkurage och mod och kärlekens helande kraft. Nemert är en av de bästa på att skriva övertygande om historiska perioder.
   Som genom ett under har Aurora Eken och hennes familj skonats från digerdöden som härjat på Gotland och ödelagt hela byar. Hon har haft en lycklig barndom på en välbärgad gård och kan börja se fram emot ett gott liv i Visby som hustru åt en tysk förmögen köpman.
   Elin Persdotter är inte så lyckligt lottad. Hon föddes i den fattiga delen av Visby och när döden tog hela hennes familj stod hon helt ensam och utblottad. Till slut hittar hon mat och husrum hos Aurora där hon får en tjänst som piga. De båda kvinnorna kommer varandra mycket nära och det är en början på livslång vänskap. När Gotland så invaderas av den danska armén utlöser förräderi och svek en katastrof och livet blir sig aldrig mer likt. Blod färgar marken röd när flera tusen gotlänningar förlorar livet på slagfältet och Aurora och Elin tvingas fly undan kriget.
    Livet tar nya vägar där svåra prövningar väntar dem, men också vänskap, tillit och kärlek.

1 kommentar: