Min blogglista

onsdag 30 november 2016

Nyttigt perspektiv

En nyttig faktabok är "Kvinnor i strid" av Anna Larsdotter. För i traditionell militärhistoria är kvinnor oftast osynliga  om de inte görs om till halmytiska amasoner. Och i traditionell kvinno
historia har det regelrätta kriget sällan någon plats. Begreppen krig och kvinnor tycks helt enkelt inte höra ihop.
   I boken berättar Anna Larsdotter om kvinnor som på olika sätt deltagit i krig, från 1600-tal till 1900-tal. Levande och kunnigt skildrar hon deras många olika roller som soldater, piloter, prickskyttar, vårdpersonal eller delar av trossen. Vi som läst om Runebergs Lotta Svärd har ändå en glimt av kvinnan i krig. En del kvinnor förklädde sig till män för att kunna delta i strid. Vissa sökte på så vis sin försörjning, medan andra ville ha frihet och äventyr.
    I fascinerande personporträtt, som ibland växer till minibiografier, möter vi bland många andra könsöverskridaren Hannah Snell, ikonen Harriet Tubman, kaptenen Flora Sandes och Vietnamveteranen Lynda Van Devanter.
   Den här boken utmanar invanda föreställningar, inte minst hos män, och ger en ny och spännande ingång till militärhistorien. Boken visar att kvinnor alltid har varit en naturlig del av kriget, inte minst vid fronten.Författaren är journalist och författare och före detta chefredaktör på tidskriften Militär Historia.

1 kommentar: