Min blogglista

söndag 27 november 2016

Om bokens makt

   Utvecklingen, om man kan kalla det så, i Turkiet är oroväckande. Det blir allt svårare att uttrycka egna åsikter utan att fängslas eller bli av med jobbet. En som verkligen testat och testar gränserna är den turkiske Nobelpristagaren Orhan Pamuk. Romanen "Det nya livet",  som är en av Turkiets  moderna kultböcker, inleds med Pamuks ofta citerade mening: "En dag läste jag en bok
och hela mitt liv förändrades."
  På ytan handlar romanen om studenten Osman i Istanbul som en dag läser en bok som förändrar hans liv. Han blir också kär i en änglalikt vacker kvinna, Canan, som har läst samma bok. Tillsammans ger de sig av på en bussresa i Turkiet, för att hitta det nya livet, som boken skildrar, men också för att hitta Canans försvunne pojkvän.
    Pamuks sökande efter brytningspunkterna mellan öst-väst, det förflutna och det närvarande och försöken att rekonstruera den turkiska identiteten förläggs till modern tid i romanen, med en bitvis surrealistisk resa genom det ålderstigna Turkiet på jakt efter den möjligen existerande punkt där det gamla sprängs och övergår i det moderna. Pamuks mycket detaljerade skildring av det landskap och de människor som flimrar förbi i romanen liknar den som James Joyce använde.
   Och resan är både en resa i geografi och nutid men också en resa för att hitta den nationella turkiska identiteten och en resa in i litteraturen. En roman som inte är ofarlig idag - om man tror på bokens makt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar