Min blogglista

söndag 20 november 2016

Om man gillar stickning

   Tidigare i höst skrev jag om en nyutkommen stickbok med nordiska. Mönster nu har det kommit ytterligare en, "Sticka svenska mönster" av stickdesignern Maja Karlsson.
  Hon upptäckte en mönsterskatt när hon fördjupade sig i gamla svenska stickmönster. Resultatet av hennes arbete blev en unik bok med 40 vackra mönster, en del landskapstypiska, anpassade till 22 stickade plagg som passar dagens behov och design. Det är blommor, bårder, geometriska figurer, stjärnor, människor och djur som bildar stommen i den svenska mönsterstickning. Och med hjälp av bokens tydliga diagram och stickade provlappar får man
maska för maska hjälp med att skapa dem.
    Plaggen i boken är fotograferade i vackra miljöer – både inomhus och ute. Här finns både inspirerande collage och detaljerade bilder, vilka gör det lätt att se delar av projekten i närbild. Fast ibland tycker jag nog att bilderna upplevs som dekorativ utfyllnad.
   Majoriteten av plaggen i boken är designade för kvinnor, och variationen är stor, här finns handledsvärmare, tröjor, mössor, koftor, vantar, ponchos och strumpor. Modellerna är väl genomtänkta, och har ofta någon lite speciellt bearbetad detalj, som ger det där lilla extra.
   Så vare sig man längtar efter att sätta händerna i en lite mer utmanande stickning, eller något lätt och snabbstickat,hittar man nog inspiration här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar