Min blogglista

måndag 14 november 2016

Ovanligt på vanligt tema

"Jag måste föreställa mig hur det var för henne den våren, en av dagarna innan allt hände." Så lyder en av de första meningarna i roman "Berättelse om ett äktenskap"av norrmannen Geir Gulliksen. En berättelse som börjar efter det att kärleken tagit slut.
   Han försöker se sig själv och förhållandet genom henne, som han tänker sig att hon kan ha upplevt det. Det blir en berättelse om kärlek, om vad kärlek är och kan vara, om de stora förhoppningar vi har på oss själva och på varandra.
    Geir Gulliksen har som poet, romanförfattare, essäist och förläggare satt sin prägel på norsk litteratur under flera decennier." Berättelse om ett äktenskap" utkom i hemlandet Norge hösten 2015 och den har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris.För svenskspråkiga läsare är han nog rätt okänd.
   En vanlig, samtida, sårbar, jämlik man. Det borde inte kännas så originellt som det gör att möta honom i en roman. Det är en skir och mycket vacker bok om kärleken, om dess upphörande och om de spår den ändå lämnar kvar. Temat är tidlöst och klassiskt, ändå lyckas författaren gjuta nytt liv i berättelsen, bara det är en bedrift.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar