Min blogglista

onsdag 9 november 2016

Sibelius som brevskrivare

På Åland sitter Sibeliuskännaren Fabian Dahlström och utger bok efter bok som speglar olika aspekter av Jean Sibelius. Hans senaste bok är "Din tillgifne ovän - korrespondensen mellan Jean Sibelius och Adolf Paul 1889 - 1943". Och ordet "ovän" ska inte tas på allvar, det är en del av den studentikosa jargong som de två höll sig med även som äldre.
   Jean Sibelius och Adolf Paul möttes på Helsingfors musikinstitut, där Paul var elev till pianisten Ferruccio Busoni. Deras livslånga brevväxling inleddes 1889, när Paul flyttade till Weimar och senare till Berlin. Paul, som blev författare, är i dag främst känd genom sin vänskap med samtida författare och konstnärer som August Strindberg, Knut Hamsun och Edvard Munch. 
    Han skrev på både tyska och svenska, och hans böcker och skådespel publicerades och uppfördes såväl i Finland och Sverige som i Tyskland. I breven diskuterar Sibelius och Paul allt från penningbrist, lån och sina familjer till aktuella verk och förlagskontakter.
    Paul ville lansera Sibelius i Tyskland och spelade en avgörande roll som rådgivare och förhandlare när Sibelius knöt kontakter med tyska musikförlag. I breven planerar vännerna också gemensamma projekt. Sibelius komponerade musiken till Pauls skådespel Kung Kristian den II (1897) och Die Sprache der Vögel (1912).
   Boken är i tegelstensformat och mycket väldokumenterad. Onekligen ger personliga brev en stark tidskänsla och man tycker att man förstår de två brevskrivarna bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar