Min blogglista

söndag 18 december 2016

Berörande släktroman

I romanen "Veterinären" berättar Gertrud Hellbrand om en trakt där lantbruk och hästsport lever sida vid sida
. Det är en roman om landsbygd men också ett relationsdrama och en släktkrönika, som sträcker sig över 50 år och som tar sin början på 1950-talet.
    Mot bakgrund av ridsportens utveckling till en folkrörelse, med betydelse för generationer av flickor, framträder en stark modersgestalt – veterinären – som en bland flera andra slumpartade och fatala krafter som formar en familj.
   Man möter också Kristin här, som återvänder till sin barndomstrakt för att göra ett radioreportage. Den ensliga hästgården i Östergötland är fortfarande ”hemma”, fast hon bott i Stockholm många år. Huset på kullen är sig likt, liksom stallet och skogen, betesvallarna och fälten, den skiftande grönskan och leråkrarna. Men stämningen på gården är spänd.
    Familjens avelssto ska begravas under ceremoniella former, och den destruktiva ryttartalangen Carro är försvunnen. Kristin börjar tvivla på sitt uppdrag. Vad var det som fick henne att en gång lämna Småsjöbygden och vad förväntas hon egentligen att skildra?
    Veterinären, som kom 2014, är en starkt berörande roman och en god skildring av livet på landsbygden. Den förtjänar att få många läsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar