Min blogglista

torsdag 8 december 2016

Vilken släktkrönika !

Thomas Manns debutroman "Buddenbrooks" kom ut 1901. Boken erövrade världen och bidrog starkt till att Thomas Mann tilldelades nobelpriset 1929. 2008 kom den i svensk nyöversättning av Ulrika Wallenström och det är en släktroman - underrubriken är En familj förfall - som står sig. Med sina drygt 600 sidor räcker den över jul och nyår dessutom.
   Romanen skildrar en familjs utveckling under fyra generationer från köpmän till konstnärer. Den utspelas i Lübeck, den gamla Hansastaden, som här lever upp med sin hamn, sina gator, torg och idylliska omgivningar.
  Thomas Mann härstammade själv från en gammal köpmanssläkt i Lübeck och hans roman bygger i stor utsträckning på hans egna upplevelser. Den smärtsamma slitning som han hade känt inom sig mellan faderns trygga borgerlighet och moderns konstnärstemperament speglas i bokens konflikt mellan livskraftiga vardagsmänniskor och ömtåliga konstnärsnaturer.
   Därför är Buddenbrooks  också så mycket mer än en berättelse om en högborgerlig släkts öden. Den är liksom Thomas Manns hela författarskap ett slags andlig självbiografi. Och den kan faktiskt betraktas som en europeisk klassiker, en underhållande sådan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar