Min blogglista

fredag 6 januari 2017

Dylanman som ghostar

Språktidningen, som i år kan fira 10-årsjubileum, har kommit med årets första nummer. Ett populärt nummer som innehåller en förteckning över årets nyord i svenskan. En del stannar kanske medan andra nöts bort av tidens tand. Själv tycker jag att det finn många fåniga kandidater i år som mukbang, paddeltennis och fomo. Varför inte använda adekvat svenska i stället, som finansminister Sträng undrade i en grå forntid.
   Men visst finns det bra ord också, som Dylanman om en som beundrar Nobelpristagaren och anser sig förstå honom. Och så har man enlång intervju med en sådan mani numret, Mikael Wiehe, som översatt en del av Dylans texter till svenska.Och verbet ghosta, att göra slut genom att försvinna som ett spöke, är bra.
   Här finns också en intressant artikel om ordet ras, som en del tycker vi borde använda mer efter allt tal om rasism medan andra tycker det inte ska användas alls eftersom man inte kan tala om mänskliga raser. Bara om hästar och hundar ska man tala om ras.
   Det är bara en liten del av innehållet, själv läser jag alltid med intresse de frågor och svar som finns i tidningens bakvagn.

1 kommentar:

  1. Språktidningen är jättebra. och jag håller helt med Sträng

    SvaraRadera