Min blogglista

tisdag 14 februari 2017

En dunderdebut

  "Grisfesten" av Leif GW Persson kom ut 1978 och blev en dunderdebut. Just då hade GW fått sparken från en statlig tjänst och i romanen passar han på att skildra en del av det politiska etablissemanget på ett föga smickrande vis. Med den här romanen etablerade sig GW som en stark och frän brottsskildrare, och han har fortsatt på det spåret.
   Det börjar med ett postrån på försommaren i Stockholm och följs, innan året är slut, av två mord. Att det finns ett samband mellan händelserna framkommer vartefter. Men när polisens utredare till slut kommer gärningsmannen på spåren börjar det kärva. Vissa prominenta personer har intresse av att hemlighålla spaningen.
   Kriminalinspektörerna Jarnebring och Johansson får anledning att konstatera att de verkligt stora bovarna ofta går fria, och det gör dem ursinniga. "Grisfesten" är den första romanen om Lars Johansson och hans kollegor. Denna numera klassiska polisroman utkom första gången 1978, sålde i stora upplagor och filmatiserades som Mannen från Mallorca.
    Men förstås, boken är bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar