Min blogglista

fredag 17 februari 2017

En ny terrorism

   Paris, Köpenhamn, Bryssel, Nice och Istanbul har en sak gemensamt gemensamt. De är europeiska städer som drabbats av den nya formen av terror där oskyldiga människor är terroristernas måltavlor. Journalisten Wolfgang Hansson, en av Sveriges främste experter på området terrorism, skildrar och analyserar läget i sin nya bok "Den nya terrorismen". Han är knuten till Aftonbladet och han var på plats i New York den 11 september 2001.
    En trend inom den nya terrorismen är ett ökat inslag av "gör-det-själv-terror". Individer som sympatiserar med en grupp utför terrordåd i dess namn helt på egen hand utan koppling till en central organisation. Dessa ensamvargar är extremt svåra att skydda sig mot eftersom förövarna sällan inviger någon annan i sina planer. Dådet i Nice sommaren 2016 är ett exempel på det.
    Västvärlden har en tendens att se varje terrordåd som en isolerad händelse men i själva verket är dåden del i en medveten kamp från Islamiska staten, al-Qaida och andra jihadistiska krafter att etablera ett fotfäste i Mellanöstern för att sedan sprida sin makt till resten av världen och etablera en islamisk lagstiftning, sharia. Terror är deras vapen för att tillskansa sig makt som de aldrig skulle kunna få på demokratisk väg.
    Hansson skildrar skarpsynt kriget mot terrorn, ett krig som kommer att pågå länge och som inte går att "vinna" i traditionell mening. För även om västvärlden inte har skapat radikal islamism har det upprepade gånger matat monstret och gett det förutsättningar att växa sig starkare. Han ställer frågan om västvärldens svar på terrorismen lett till politiskt kaos och fler attacker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar