Min blogglista

söndag 19 februari 2017

Medeltidens mönster

Har man tålamod och gillar att sticka är Anna-Karin Lundbergs vackra bok "Maskor och medeltid" en verklig frestelse.
  Inspirerad av den senmedeltida kyrkomålaren Albertus Pictor och hans samtida kollegor har författaren här skapat en unik samling stickbeskrivningar till tröjor, koftor, jackor och västar. Här finns tjugo beskrivningar till stickmässigt spännande projekt av olika svårighetsgrader.
    Tekniken, räta maskor på rundsticka och aldrig fler än två färger åt gången, är ganska lätt att lära sig för den som har någorlunda koll på sina aviga och räta.
   Boken har ett fint bildmaterial och inleds med en kortfattad beskrivning av kyrkomålningarna och deras upphovsmän samt en kort genomgång av stickningens tidiga historia i Sverige. De stickade modellerna, som delats in i tre delar efter målningarnas stil, visar vilken målning mönstret inspirerats av och illustreras med flera bilder och tydliga diagram.
   Sist i boken finns även beskrivningar och bilder av de tekniker som används, tillsammans med en lista över förkortningar, skötselråd och information om lämpliga garn till projekten.Det är riktigt så att det kliar i stickfingrarna. Åtminstone kan man bläddra och läsa och drömma om maskiga stordåd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar