Min blogglista

måndag 13 februari 2017

Mer än pengar

Man blir helt förbluffad när man ser hur många ämnen Göran Hägg (1947-2016) skrev om. I grunden var han litteraturvetare men han skrev också kunnigt om Italien, om påvar och om retorik - för att bara nämna några ämnen.

   "Svenska förmögenheter",som  jag läst i pocket nu, är en bok om pengar som kan läsas av alla. En sorts ekonomisk historia med människan i centrum. Utan att begripa siffror - vilket för övrigt torde ha gällt flera av de förmögenhetsbyggare som skildras - kan man här förstå hur pengar fungerar, har fungerat och alltid kommer att fungera.
   Göran Hägg skildrar med gott humör och stor sakkunskap allt från rövarbaronernas och bankirernas gyllene år vid mitten av 1800-talet till de senaste årens euromiljardärer med kontot i Liechtenstein, hjärtat närmast plånboken och makten i Sverige.
     I boken finns också välfärdsstatens stora förmögenhetsbyggare, svenskar som till exempel Rausings, Kamprads, H&M-Perssons och Stenbecks, liksom de senaste mogulerna, EF-Hult och olje-Lundin.
    Läsaren får också följa förmögenheter som överlevt sedan den moderna kapitalismens gryning på 1800-talet så som Wallenbergs, Bonniers, Johnsons och Söderbergs, medan det för andra gått betydligt sämre, som till exempel skeppsredarfamiljen Broströms, skogspatronerna Kempe och cementbaronerna Wehtje. Imperier som försvann med sina skapare är Alfred Nobels och Ivar Kreugers.
   De svenska förmögenheternas framväxt utgör strålande underhållning fylld av kärlek och skilsmässor, nepotism och svek, uppgång och fall. Precis som i dokusåpornas värld, fast det som skildras här är5 på riktigt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar