Min blogglista

fredag 24 februari 2017

Norrländskt drama

Något hände i Ringarkläppen en septembermorgon för sexton år sedan - något som kom att förändra en familjs liv för evigt. Det är vid den punkten Therese Söderlinds debutroman "Norrlands svårmod" börjar. Boken kom 2010 och har underrubriken "Romanen om ett försvinnande".
   Det handlar om Anna, som växer upp i en stökig men kärleksfull omgivning med mor, far och två äldre bröder. Men i samband med en älgjakt försvinner brodern Charlie spårlöst, vilket blir den utlösande faktorn för familjens sönderfall. Den sjuåriga Anna blir ensam kvar när marken rämnar. Hon är lillasystern som tvingas bli storasyster i en ny familj. Under uppväxten hanterar hon minnena från Ringarkläppen och sin begynnande sexualitet på sitt eget sätt. Det här är ett familjedrama i norrländsk tappning. På ytan är livet det vanliga  medan livslögnerna, sveket och passionen styr mot avgrunden.
   Anna hinner bli ung kvinna innan allt kommer ikapp henne. Det förflutna har då blivit ett garn som omgivningen rycker och nystar i tills det kommer upp så oväntade och skrämmande saker att det inte längre går att gömma sig.
   Söderlind visar i debutromanen att hon är en skarp skildrare av dramer i det tysta. Något som bekräftades i hennes andra roman, "Vägen till Bålberget" om häxprocessernas tid.

1 kommentar:

  1. Den tyckte jag så mycket om, trots det så har jag ännu inte läst Vägen till Bålberget.

    SvaraRadera