Min blogglista

fredag 17 mars 2017

Bada i gamla myter

  "Nordisk mytologi från A till Ö" av Katarina Harrison Lindbergh  fyller ett tomrum i bokfloran. De flesta böcker som berör ämnet syftar till att ge läsaren långa skildringar av sagor och myter, eller till att fördjupa sig inom enstaka detaljer rörande religionen.Den här boken är en vetenskapligt uppdaterad, grundlig, lättläst genomgång i alfabetisk ordning av den nordiska mytologins och sagans persongalleri och begreppsvärld.
   I boken skildras allt från flodnamn i eddadikter till skrönor om guden Tor. Här ryms hjälten Beowulf vid sidan om sjörövaren Bemune. Här ges utrymme åt den danska kungadottern Signe och hennes tragiska kärlekshistoria med Hagbard och här samsas skaldemjödet med Odens spjut Gungner och bärsärkar med Iduns äpplen.
    Boken ger en fascinerande inblick i hur folk långt före oss tänkte och trodde, hur de berättade sagor och beskrev världen. Hjältarna begår handlingar som idag är långt ifrån hjältemodiga. Kvinnor agerar völvor, krigare och mördare. Män ingår eder, dödar och dör. Gudarna skapar och förgör. Man kan bli helt fascinerad av den värld som öppnar sig och författaren har sedan barnsben läst om de nordiska myterna.
   Boken berättar också om källorna, de arkeologiska utgrävningarna, runstenarna och annat som utgör grunden för den kunskap vi har i ämnet. Även i artiklarna ges hänvisningar till eddadikter eller sagor som nämner personerna eller föremålen ifråga. I slutet av boken är alla källor samlade så det är lätt för den som vill läsa vidare i ämnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar