Min blogglista

fredag 31 mars 2017

Ekstedt och elden

 Niklas Ekstedt är en av Sveriges mest framgångsrika kockar. Han driver flera restauranger, varav en, Ekstedt, sedan flera år har en stjärna i Michelinguiden. Niklas Ekstedt är också en uppskattad tv-personlighet med en rad program bakom sig, både i Sverige och internationellt. Hans nya kokbok "Ekstedt över öppen eld" utkommer i åtta länder samtidigt.
   Idén, att gå tillbaka till matlagning som den var före elspisarnas tid, fick han under en skärgårdssemester 2011. Men det är inte lätt att vrida klockan tillbaka, det behövs både mod och uppfinnarglädje för att återskapa smaken av mat lagad på eld. Inte bara öppen eld utan också på vedeldade spisar.
   Torr ved som sprakar i en öppen eld. För oss handlar det numera mest om rekreation och mysig värme, kanske någon gång en grillad korv utomhus. Men i tusentals år var elden människans enda sätt att tillaga mat. Det är det som Niklas Ekstedt vill utforska. Han kallar det för recept för det analoga köket.
    Här får man reda på grunderna i Niklas matlagning:  hur du gör upp en eld, vilken ved som är bäst och varför gjutjärn gör maten god och nyttig. Men framför allt recept inspirerade av nordiska smaker och råvaror. Och du behöver inte ens göra upp en eld, en gjutjärnspanna på spisen räcker oftast bra.
   Ack ja, allt går i cirklar. I min barndom var mat lagad på vedspis ett måste. Det fanns inga alternativ i en skärgårdsstuga. Nu har det livet blivit trendigt.


1 kommentar: