Min blogglista

onsdag 8 mars 2017

Ett rättegångsdrama


De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan träffas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof.
    Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta. Det är bakgrunden till Malin Persson Giolitos thriller "Störst av allt". Som utsågs till fjolårets svenska deckare enligt Svenska deckarakademin. En helt riktig bedömning.
   Det är en stenhård rättegångsthriller - författaren har också varit advokat - och ett inkännande porträtt av en ung människa och en svidande vidräkning med ett samhälle som obönhörligt håller på att glida isär. Ett drama som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning.
   Kan inte låta bli att säga att författaren tycks ha ärvt sitt patos från pappa, icke okände Leif GW, men deras stilar skiljer sig åt rejält. Det är osannolikt väl berättat, med raseri som pulserar under ytan i varenda mening och ett skrivet talspråk som är rakknivsvasst. Rena njutningen att läsa och långt ifrån de upprepningar och longörer som är så vanliga i deckare.
   Blir spännande att se vad nästa bok har för tema. Det här är hennes fjärde bok.

2 kommentarer:

  1. Den här verkar intressant.

    SvaraRadera
  2. Jag blev helt golvad av denna bok, gillade den skarpt på så många sätt.

    SvaraRadera