Min blogglista

måndag 13 mars 2017

I en förändrad värld


Theodor Kallifatides känner krafterna sina och bestämmer sig för att det är dags att sluta skriva. Han gör sig av med arbetsrummet dit han gått varje morgon i decennier – och blir alldeles vilsen.
    Kan han verkligen sluta skriva? Osäkert. Men kan han skriva? Det blir också allt svårare.
    Skrivkramp brukar man kalla det Kallifatides drabbas av och som han beskriver i "Ännu ett liv". Men det är inte bara det plågsamma med att orden inte kommer som de brukar, det handlar om en existentiell kris. En värld som klyvs och förändras. Världen är plötsligt en främmande plats och världen påverkar den enskilde. Plötsligt måste man ta ställning till frågor som är komplicerade, frågor om vem man var och vem man är.
     Han reser tillbaka till Grekland tillsammans med sin fru, bor i moderns gamla lägenhet. Men Grekland har förändrats i grunden, tiggare överallt, främlingar som är rädda och vilsna Går det att vara en människa bland människor när allt ändras i rasande takt.
   Och författaren är inte heller längre densamme som han var när han tog tåget norrut. Då var han en ung man och det är han inte längre.
   "Ännu ett liv" är det som växer fram när han hittat tillbaka till skrivandet igen. Det är en njutbar, lätt och filosofisk bok om minnet och språket, kärleken och tidens gång. Ja, om själva livet. Språket är, som alltid, njutbart, flexibelt och målande. Kallifatides är en av de språkligt sett mest mästerliga svenska författarna, fast han själv tvivlar på sitt handlag med språket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar