Min blogglista

fredag 24 mars 2017

En legend in på livet

  ”Jag är sunt olycklig”.
   Det säger Birgitta Ulfsson i ett av sina många och långa samtal med Stig Hansén som blivit till boken "Birgitta Ulfsson - med och mot min vilja". I den här boken bok berättar hon öppenhjärtigt om uppväxten runt om i Finland, hur hon kom in på skådespelarbanan, hur det var att arbeta med Vivica Bandler, Tove Jansson och Lasse Pöysti och hur det är att tillbringa flera månader om året på ön i Finska viken, platsen som hon kallar sitt hjärtas femte kammare.
    Hon bekänner också sin stora kärlek till finska språket, berättar ömsint om sin far som var militäroch hävdar att hon är "soldatdotter". Samtalen handlar mycket om skillnaden mellan det svenska och finska kynnet, både i livet och teatern. Att inte pjoska och oja sig, att ta itu med saker och se till att de blir gjorda som hon tänkt, är en av skillnaderna.
   Väldigt mycket handlar om teater och hur man uttrycker sig. Ibland blir det en del omtagningar, till exempel när man kommer in på uppsättningen av "Fosterlandet". Men för teaterfreaks är det förstås mums.
   Vill man se denna legend på riktigt kan man göra det under Mariehamns littera
turdagar i helgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar