Min blogglista

tisdag 21 mars 2017

Janus' dubbelhet

   "Janusstenen" heter den andra boken i serien om rättsarkeologen Ruth Galloway, som är Elly Griffiths originella hjältinna.
   Vid en utgrävning i Norfolk hittas ett skelett, till synes begravt under en vägg. Ruth Galloway kallas till platsen som arkeologisk expert. En av hennes första teorier är: ett offer till guden Janus. Under romartiden var det nämligen under just väggar och dörrar som man begravde offren till denne gud. På köpet lär man sig en del om romartiden i England.
     Inom kort kallas Ruth även till en byggarbetsplats, där man har hittat ett skelett från ett barn. Huset har tidigare varit barnhem men nu ska tomten exploateras. Kriminalkommissarie Harry Nelson, som mer än gärna arbetar tillsammans med Ruth Galloway, får hand om fallet. Finns det något samband?  Ruth börjar få egendomliga hot. Till råga på allt har Ruth blivit gravid, och Harry Nelson är den lycklige fadern. Nelson som har fru och barn där hemma.
    Hennes personskildringar är i toppklass liksom hennes känsla för miljöer och den stillsamma humorn.Ta bara skildringen av druiden Catbad, Ruths vän, som alltid känner på sig vad som ligger i luften. Till sommaren kommer en ny Griffith i den här serien och det ser jag fram emot.

1 kommentar: