Min blogglista

måndag 6 mars 2017

Kommer igen, och igen

Det går inte att komma undan Daphne du Mauriers (1907 - 1989) klassiska skräckroman "Rebecca". Den här vintern har Modernista gett ut den igen, med stramt svartvitt omslag med den skräckinjagande Mrs Danvers på omslaget. Helt följdriktigt för hon är den som för intrigen framåt och skapar olust när hon än dyker upp i handlingen.
   Boken har kallats Århundradets bästa roman och den kom på 14:e plats i "The Big Read", BBC:s läsaromröstning om de bästa engelska romanerna genom tiderna. Den gavs ut 1938 och filmatiserades av Alfred Hitchcock 1940.
 Rebecca har allt en gotisk romance ska ha, det vet alla som läst den. Här har vi en hemsökt herrgård, hypnotiska landskap, våldsam passion, sex och mord. Berättaren är en ung, fattig kvinna - man får aldrig veta hennes namn - som gifter sig med den gåtfulle och stilige Max de Winther och flyttar in på godset Manderley i Cornwall. Där försvarar på ett sjukligt vis hushållerskan Mrs Danvers minnet av de Winthers första hustru, Rebecca, som dött i en tragisk olycka ett år tidigare. Det är en modern skräckberättelse och en studie över besatthet. Här i klassisk översättning av Dagny Henschen-Harrie och Hilda Holmberg, och med ett nyskrivet förord av litteratur- och skräckvetaren Mattias Fyhr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar