Min blogglista

lördag 25 mars 2017

Om liv och död

   Peter Strang är cancerspecialist och professor i palliativ medicin vid Karolinska Institutet samt överläkare vid Stockholms palliativa cancersektion. Han är en uppskattad föreläsare och även författare till faktaboken " Så länge vi lever".
  Nu kommer hans första roman "I skuggan av sommaren" som är en ljus bok mot en mörk bakgrund.
   Under några avgörande sommarmånader ställs livet på sin spets. Många sanningar och relationer behöver omprövas. Men samtidigt börjar en ny livslängtan tränga undan den livströtthet som Jacob så länge levt under. Vänskapen med Mattias blir avgörande. Kanske också mötet med Malin.
    Utanför fönstret pågår det vanliga livet. Det som handlar om sommar, bad, båtar, glasstrutar och utomhusserveringar. Allt är som vanligt, men ändå inte. Inte för Jacob. Inte längre. Inte sedan mötet med läkaren som gav honom cancerbeskedet.
    Ibland känns berättelsen tillrättalagd, man vill protestera och påpeka att det finns mycket mer mörker för den sjuke än det som skildras. Och alla är nog inte så förlikade med tanken på döden.
Ändå är det en bok man läser till slutet och funderar länge på. Cancer är ju en sjukdom som drabbar så oerhört många i vår tid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar