Min blogglista

måndag 27 mars 2017

Trädets tid är nu

    Träden är de största och äldsta levande varelser som finns. Tusenåriga ekar lever mitt ibland oss, och på hemliga platser i fjällen växer granar som sannolikt har varit med när inlandsisen smälte.
Med sina långa liv länkar träden både till det förflutna och till framtiden Så har de också spelat stor roll i världens religioner genom tiderna. Även i de nordiska länderna, där man under våra äldsta kyrkor kan finna resterna av heliga lundar. 
  "Trädets tid" av Christel Kvant, en av mina favoritskribenter i gröna ämnen, väcker på en gång ny och urgammal insikt om trädens stora betydelse för vårt liv och för livet på jorden. Tydligast blir det på öarna: När skogarna fälls försvinner inte bara träden utan även allt det andra: buskar, blommor, svampar, fåglar, djur, vatten. Omvänt är det också trädplanteringar som väcker hopp i fattiga och utarmade delar i världen.
    Christel Kvant har tidigare skrivit en lång rad uppmärksammade trädgårdsböcker. Med den här vill hon ta ett steg till och fördjupa relationen till naturen och det växande. Boken var också nominerad till Augustpriset. En helt fascinerande bok.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar