Min blogglista

lördag 22 april 2017

En väg genom Ryssland

   "Vägen heter Ryssland" är titeln på skildringen av hur Anders Mård med bil reser från S:t Petersburg till Moskva och gör avstickare till städer och byar längs den legendariska riksvägen M-10 som förbinder Rysslands båda huvudstäder.
   Mård reser i den legendariske ryske författaren Aleksandr Radisjtjevs fotspår. När Radistjev skrev om sin resa från S:t Petersburg till Moskva år 1790 brändes hans bok på bål och författaren skickades till Sibirien. Så illa har det inte gått för Mård. Han har sedan 2002 bott i S:t Petersburg och är gift med en ryska men han känner numer allt oftare att folk ser snett på honom eller uppfattar honom som annorlunda.
    Mård träffar vanligt folk och pratar med dem om deras liv, han besöker tidningsredaktioner, Stalins gamla datja och Putins hemby Turginovo. Han undersöker garage-ekonomin, som är viktig på landsbygden och i småstäderna. Han åker längs vägar som är i så dåligt skick att bilen nästan går sönder, och men också längs vägar där asfalten är slät som en persika.
   Frågan han ställer är på vilket sätt är Ryssland annorlunda än väst och undrar hur den eviga debatten mellan slavofiler och västvänliga ser ut idag. En bok som gör det lite lättare att förstå ett land som definitivt är annorlunda - från vår synpunkt sett.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar