Min blogglista

måndag 17 april 2017

Gemenskap runt mat

Ständigt kommer nya kostråd, men de handlar alltid om vad man bör äta, aldrig hur. Men tänk om just det är minst lika viktigt för vårt välbefinnande som de enskilda näringsämnena?
   Mats-Eric Nilsson, som med sina avslöjanden om matfusk och tillsatser i Den hemlige kocken öppnade ögonen på tusentals konsumenter, vill nu vidga perspektivet ordentligt. Hans nya bok. "Måltidens magi" med underrubriken "Om matbordets hotade gemenskap" sätter fokus på själva måltiden, den som i vår stressade tid så ofta slarvas bort. Det är väl bara till storhelgerna vi försöker samla människor runt matbordet men så fort vardagen
kommer blir det andra vanor.
    I tidernas begynnelse var det matlagningen och det gemensamma ätandet ansikte mot ansikte runt lägerelden som gjorde oss till människor. I dag ska vi trycka i oss våra anpassade industriprodukter i farten mellan jobbet och gymmet, avverka lunchen framför datorn, eller i ensamhet mikra centralkökets färdigrätt i pensionärslägenheten.
   Men vad gör det tanklösa och asociala ätandet med oss som människor? Och vem tjänar grova pengar på att vi alltför sällan har tid för riktiga måltider? Viktiga frågor att ställa för vi måste ju inte dansa efter trendernas pipa.
   I boken berättar Nilsson måltidens fascinerande historia, visar vilken viktig roll den fortfarande har i många kulturer och tipsar om hur vi ganska enkelt kan hitta tillbaka till ätandets välgörande gemenskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar