Min blogglista

fredag 21 april 2017

I ett annat Paris

Britta Röstlund är frilansande journalist och bor sedan länge i Paris, varifrån hon rapporterar om allt från mode till politik. Hennes debutroman "Vid foten av Montmartre" är en gåtfull, rolig och spännande historia som utspelar sig i Paris. Ett annat Paris än det vi upplever nu med gatuterror och skräck. Boken påminner om att det vanliga franska vardagslivet pågår ändå och det är en tröst att tänka på.

   På en boulevard nära Montmartre ligger Mancebos speceriaffär. I en våning ovanför bor han med sin familj, och rakt över boulevarden finns kusinen Tariqs skomakeri. Livet går sin gilla gång, men i ett slag förändras hans tillvaro då madame Cat kommer in och ger honom i uppdrag att spionera på hennes man som hon tror är otrogen. Mancebo blir en ambitiös om än nervös detektiv och upptäcker att saker inte är som han trott.
   Samtidigt, inte långt därifrån, sitter en journalist på ett café och arbetar. Plötsligt kommer en man fram och frågar: Väntar ni på monsieur Bellivier? Hon får ett infall och svarar ja, och hamnar på ett kontor med en tillsynes meningslös uppgift - att under några veckor vidarebefordra mail. Efter varje arbetsdag får hon blommor av receptionisten. Men vem är monsieur Bellivier?
    Man läser vidare med stegrande nyfikenhet och följer berättelsen till det överraskande slutet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar