Min blogglista

lördag 15 april 2017

Lindell kan skrämmas

Där satan har sin tronNär norska deckardrottningen Unni Lindell besökte Åland och Mariehamns litteraturdagar för några år sedan berättade hon att hon ofta skrämmer upp sig själv rejält när hon skriver sina deckare. Om hon är ensam ute på "hytten" för att skriva brukar hon sova med en yxa bredvid sängen. För säkerhets skull.
    Jag kan förstå henn för hon hittar verkligen på gräsliga historier. Som i den nya, som på svenska heter "Där satan har sin tron" men som på norska har den beskedliga titeln "Jeg vet hvor du bor". 
   Kriminalinspektör Marian Dahle, som varit sjukskriven och fortfarande lider både fysiskt och psykiskt, får i uppdrag att tillsammans med en pensionerad psykolog se med nya ögon på fallet. Det är första gången Dahle är huvudperson och Cato Isaksen är berättelsens sidekick. Och det funkar bra.

Femton år tidigare försvann en sexårig flickai Oslo och polisen har beslutat att återupptautredningen. Men när Marian Dahle hittar spår som binder samman det gamla försvinnandet med de nya morden behåller hon upptäckten för sig själv - och får en mycket farlig fiende efter sig.
   En stark psykologisk thriller där många trådar skickligt tvinnas samman av en ytterst driven kriminalförfattare.Men en ruggig historia är det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar