Min blogglista

lördag 29 april 2017

Mord och teater

  "Den sista föreställningen" heter Dennis Magnussons romandebut. Han har tidigare skrivit dramatik för teater, film och TV.  Det här är en psykologisk thriller som rör sig mellan teaterns salonger och den undre världen. Gatans råa, men raka, moral beskrivs lika ingående som teatervärldens interna strider, baktaleri och strävan efter framgång. Det handlar om hur långt människor kan gå för kärleken, men också för att nå den absoluta makten.
    På ett hospice i Stockholm vakar Jenny vid sin make Ingvars sida. Hon är dramaturg vid stadens stora teater, där han är chef och firad regissör. Nu har han bara några veckor kvar att leva.
   Så möter Jenny Mikael, också han en vakande, och de två finner tröst hos varandra. Men snart står det klart att Mikael kommer från en helt annan värld, en av organiserad brottslighet och blodiga uppgörelser. Samtidigt pågår ett maktspel i det stora teaterhuset. Den nya teaterchefen verkar göra allt för att få bort Jenny nu när Ingvar inte längre är kvar.
    När Mikael och Jenny beslutar sig för att hjälpa varandra anar ingen av dem vilka krafter som satts i rullning eller den oväntade utgången.
   En thriller som är välskriven och har tempo. Också nåt för alla kulturella finsmakare, för nog anar man sig till de riktiga förlagorna bland det tjusiga teaterfolket. En bok man lätt blir fast med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar