Min blogglista

måndag 3 april 2017

Nyttigt om Luther

    Det har i år gått 500 år sedan reformationen och Martin Luther är fortfarande orsak till debatt. Några hyllar honom som en folkets förkämpe mot kyrkligt förtryck. Andra anklagar honom för att ha splittrat kristenheten och gett makthavarna kontroll över kyrkan. En obehaglig sida hos honom är antisemitismen som är rå och uttalad och inspirerade nazisterna.
    Men när Joel Halldorf och Patrik Hagman läser Luther ser de en teolog att brottas med. De går till djupet av Luthers lära genom att kritiskt analysera hans slagord om nåden, Bibeln och tron allena.
   "Inte allena", som deras bok heter, är en diskuterande introduktion till Luther, där Luthers tankar och de konsekvenser de haft, sätts i relation till vår tids frågor och utmaningar. En bok för alla som är intresserade av kyrkans roll i ett postsekulärt samhälle.Även om man, som jag, har fördomar om Luther så var boken intressant läsning.
   Joel Halldorf är docent i kyrkohistoria och lektor vid Teologiska högskolan Stockholm och Patrik Hagman är docent i politisk teologi vid Åbo Akademi och författare.

1 kommentar:

  1. Spännande! Det är märkligt egentligen hur lite jag kan om honom.

    SvaraRadera