Min blogglista

måndag 10 april 2017

Om kvinnors vänskap

 Hon har kallats "en modern arbetarförfattare, Maria Hamberg. Inte för att jag vet om man skulle beskriva någon som en omodern sådan, men....Hon fortsätter att beskriva hur ursprung och arbete styr mycket i livet. Så också i den nya romanen "Till min allra bästa vän".
    1972 flyttar Kristina Wallinder från bondgården i Ångermanland till London för att jobba som au pair i en fin familj. Kontrasten till livet hemma blir påtaglig, och från att ha varit vem som helst blir det tydligt för Kristina att hon tillhör "den tjänande klassen".
    Familjen i våningen under har också en barnflicka, Anabell, en walesisk gruvarbetardotter med ambitionen att "bli något". De unga kvinnorna blir vänner och under året hjälper och stöttar de varandra genom några nästan omöjliga situationer. Det flätar ihop dem och lägger grunden för en vänskap som ska vara livet ut, trots att de lever helt olika liv, i olika länder och med helt olika ekonomiska förutsättningar.
    Det här är en roman om livets överraskningar, om klass och en vänskap som klarar allt. Bra tidsbilder ges också romanen igenom, Hamberg slarvar inte med detaljerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar