Min blogglista

måndag 8 maj 2017

Surrealistisk värld

När den brittiska producenten Peter Pomerantsev kastar sig in i den ryska TV-industrin, får han möjlighet att syna landet in i minsta  korrupta skrymsle och skitigaste vrå. Han släpps in i rökiga mötesrum och får träffa de propagandaguruer som styr det ryska mediemaskineriet, han besöker serbiska maffiastäder och de fina salonger där Londons och USA:s internationella ekonomiska elit befinner sig.
 Reportageboken  "Ingenting är sant och allting är möjligt - det nya Rysslands surrealistiska själ" är en blandning av reportage och memoar där man får följa Pomerantsevs försök att navigera i den dokusåpa som är Ryssland. Ett land som enligt honom är en form av postmodern diktatur, som använder ett demokratiskt språkbruk och demokratiska institutioner för att tillskansa sig mer makt och resa sig mot väst.
   Till en början låter han sig svepas med in i denna värld av nya pengar och ny makt, lockad av de många festerna och de spektakulära personligheterna.  Det handlar om allt från professionella lönnmördare med konstnärssjälar till suicidala supermodeller och Hells Angels-medlemmar som ser sig som heliga krigare.
    Alltmedan Putins regim blir mer och mer aggressiv, dras Pomerantsev djupare in i ett system som snart ska visa sig från sin värsta sida.Lustigt nog nominerades boken 2015 till ett pris för bästa ryska bok. Och bra är den, stilistiskt briljant.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar