Min blogglista

måndag 29 maj 2017

Tillbaka på Åland

    Det är alltid lika roligt när åländska författaren Liselott Willén kommer med en ny bok. Nu har hon gett ut en psykologisk spänningsroman - "Det finns inga monster" - som har barndom och förträngda minnen som tema.
  Abiturienten Alice får ett oförklarligt sammanbrott just när studentskrivningarna börjar i Ålands lyceum. Hon slår till en killkompis för att han inte lyder vad hon säger. Mamma Sonja tar Alice med till deras hus vid Norrhavet där de inte varit på tio år. Inte sedan Alice pappa Ivan försvann och man bara hittade en tom eka utan honom. Den dagen var Alice ensam med sin pappa men hon kommer inte ihåg vad som hände.
     Miljöombytet ska hjälpa Alice att återhämta sig, är det tänkt men i stället förvärras hennes psykiska tillstånd. Något mörkt växer inom henne och snart börjar hon få minnesbilder från barndomen och dagen då hennes pappa försvann. Alice minns en hammare. Hon minns att pappa var nerblodad.
    Och så börjar hon se personer som ingen annan ser. Vad är det som händer kring henne egentligen?
    Willén är ruskigt brta på att skildra unga tjejer i kris och berättelsen om Alice är absolut trovärdig. Välskriven på ett spänstigt språk är den rena nöjet att läsa fast innehållet är allvarligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar