Min blogglista

söndag 14 januari 2018

Allåldersbok om vikingar


  Vilka var vikingarna?
   Det är det många som undrar och i boken "Vikingar" får man följa med på en spännande utgrävning av forntidens gravar, hus, båtar och offerplatser. Varje föremål som hittas blir en viktig pusselbit till bilden av vikingatiden när arkeologen och illustratören Mats Vänehem berättar. Med sina detaljerade, fantasieggande bilder målar han upp en omfattande och bitvis oväntad bild av den mytomspunna vikingatiden.
Var de vildsinta krigare som reste över haven för att plundra kloster och byar? Den vanliga bilden av vikingar i filmens värld kommer från sagorna. Senare tiders arkeologiska kunskap visar upp en delvis annorlunda, men minst lika spännande värld. I denna rikt illustrerade allåldersbok får man läsa om allt från vikingarnas vardag – hur de bodde, livnärde sig och vad de trodde på – till plundringståg och äventyrliga upptäckts- och handelsresor.
   Här träffar man ruser, varjager och väringar, hör om gamla isländska sagor, om asagudarna Oden, Tor och Freja och mycket mer. Man får också veta vad arkeologer gör och vilket detektivarbete det innebär att utforska gravar och rester av byggnader i jakt på verktyg, vapen, smycken och andra föremål.
Boken tilldelades Carl von Linné-plaketten 2016, ett pris som utdelas årligen av Svensk biblioteksförening till föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar