Min blogglista

måndag 22 januari 2018

Banks som ung

Nu finns den äntligen på svenska, första delen av Peter Robinsons berättelse om kriminalkommissarie Banks. "Ur askan i elden" heter den på svenska, på engelska "Gallows View" efter stadsdelen där
det hela utspelar sig. Boken gavs ut 1987 redan.
    Kommissarie Alan Banks har just flyttat från London till landsortsstaden Eastvale i Yorkshire. Han ser framför sig ett lugnare liv tillsammans med sin fru Sandra och de två små barnen. Men skenet bedrar – brottsligheten i det lilla samhället visar sig vara värre än han föreställt sig. En inbrottsvåg har drabbat staden. Maskerade ungdomar bryter sig in hos gamlingar och stjäl smycken och värdesaker. Dessutom är en fönstertittare i farten och ofredar kvinnor.
    Det framstår till en början som gärningar av relativt harmlösa småtjuvar. Men när en 87-årig kvinna hittas död i sitt hem efter ett inbrott får fallet en helt annan innebörd. När Sandra dessutom råkar ut för ett överfall blir ärendet personligt för Banks. Rör det sig om samma gärningsmän? Och kommer Banks att hitta dem innan de slår till igen?
   Här lär vi känna en yngre poliskommissarie än vi är vana vid och får veta hur allt började.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar