Min blogglista

torsdag 18 januari 2018

Bergmans jubelår börjar

   2018 skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Under året presenterar Norstedts i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman sex volymer av en stor del opublicerat material och en monografi om just författaren Ingmar Bergman. Dessutom publiceras hans samtliga filmmanus, bland annat ges texter som Det sjunde inseglet och Smultronstället ut för första gången på svenska.
   I serien finns självbiografin "Laterna magica" och få självbiografier har skapat en sådan hausse som Laterna magica innan den gavs ut 1987, även i ett internationellt perspektiv. Det var första gången Ingmar Bergman skrev ett verk helt frånkopplat filmmediet.
   Genom branta klipp och djärva associationer skildras vägen från olyckligt prästbarn till folkkär film- och teatermagiker vilket också gav många nycklar till de ämnen han ofta återkom till i sina filmer. Mer än något annat visade Bergman med Laterna magica att han var en författare i egen rätt. 
   Boken presenteras nu med utförliga kommentarer av Jan Holmberg och ett nyskrivet förord av författaren J.M.G. Le Clézio.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar