Min blogglista

måndag 29 januari 2018

Den där Sankte Per

   Björn Hellberg är sedan länge etablerad som en av Sveriges mest lästa kriminalförfattare med den fiktiva staden Staden som brottsplats. Han är dessutom en av världens främsta tennisexperter och är för ofta aktuell som domare i frågesportprogram.
  I "Sankte Per" är Axel Pettersson representant för den tredje generationen i en av Stadens begravningsbyråer. En höstkväll ringer det i telefonen, och en anonym röst levererar ett förtäckt hot i vilket namnet Sankte Per figurerar. Efter viss tvekan tar den villrådige Pettersson kontakt med kommissarie Sten Wall. Strax därpå görs en otäck upptäckt i ett serviceboende för äldre, och därmed har en kuslig händelsekedja satts i rörelse.
   Den mytomspunne nyckelmannen vid himmelrikets portar tycks ha fått en ställföreträdare på jorden, men Wall inser förstås att det ligger världsliga motiv bakom de gräsliga brottsfall som skapar sådan skräck i bygden. Men det är inte bara skräck, Hellberg bryr sig om mysfaktorn också.
   Det är nu drygt trettio år sedan den rundlagde och hängivne kommissarien klev in på den litterära scenen och under de tre decennierna har Sten Wall erövrat positionen som en av landets populäraste fiktiva poliser. Här har den snart pensionsmässige kriminalaren sällskap av flera andra favoriter, som den kedjerökande länspolismästaren Helge Boström, puritanen Carl-Henrik Dalman, energiknippet Maggie Larsson och muskelbyggaren Otto Fribing.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar