Min blogglista

onsdag 17 januari 2018

En lagom rolig bok

Lagom, det svenska uttrycket för "inte för mycket, inte för lite", sprider sig  över världen. I en tid där tidsbrist och strävan efter perfektion regerar har lagom kommit att hyllas som ett sätt att leva balanserat och hållbart. Boken kommer även att ges ut på engelska med titeln "The Book of Lagom".
   I "Boken om lagom" går Göran Everdahl på djupet med begreppet lagom och vilka uttryck det tar i våra liv. Det är underhållande, intelligent och med ett särskilt öga för detaljer i våra traditioner, populärkultur och historieskrivning. Välskrivet dessutom och kryddad med en lagom ironisk humor. Han citerar Tove Jansson när det gäller evigt vita svenska  inredningar. Mumintrollen får sina plyschmöbler utbytta mot en salong i "blomkålsvitt och musgrått". Det får trollen att flytta ner till källaren.
   Everdahl beskriver Landet Lagom med milstolpar som mellanöl, nigstrejk och kärnkraftsomröstning. Själv kommer han ut som jojobantare och lydig sopsorterare samt granskar vårt förhållande till svenska hjärtefrågor som fikabröd, Ingmar Bergman och fredagsmys. Han tar upp aspekter på rättvisa och privatmoral, beskriver demokratiseringen av svenskt mode och ger en mängd praktiska tips, till exempel på hur man kan vara lagom miljösmart.
   Everdahl liknar lagom-tillståndet vid en personlig livsstilstermostat. Långt från perfektion, men med en okej balans mellan jobb och hemliv, hälsa och frosseri, glädje och allvar. Just så blir lagom bäst...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar