Min blogglista

onsdag 10 januari 2018

En vass debut

Johannes Klenell är vass när han i sin debutroman "Det fria ordet" stillsamt koncentrerar de senaste årens apolitiska landskap och de senaste tio årens kraftiga förändringar av den politiska kartan i Sverige.
   På mediehuset Det fria ordet är man för allt som är bra, som demokrati, yttrandefrihet och solidaritet. Under det nya millenniets första år har rättvisefrågor varit heta och vänstern haft medvind. Men nu är det 2005 och verksamheten går knackigt. Förlagets böcker säljer inte. Samhället verkar vara på väg åt ett helt annat håll.
   När slackern Jonas börjar som praktikant kastas han rakt in i en kris som bara kommer blir värre. Och trots att han i princip inte gör någonting vinner han allt mer förtroende. Vännen och provokatören Einar blir verksamhetens nya fixstjärna och Jonas räddning. Medan allt fler bisarra räddningsoperationer utförs inne i förlagshuset tar sig Sverigedemokraterna in i riksdagen.
  "Det fria ordet" är en satirroman om människor som vill så väl men står handfallna inför samhällets förändring. Det är en situationskomedi  som utöver att vara hejdlöst rolig bjuder på skarpa analyser av den politiska utvecklingen under de senaste tio åren.
   Det är lätt att känna igen typerna fast de har en viss förklädnad.Och roligt att någon vågar sig på att vara satirisk mitt i all mjäkighet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar