Min blogglista

tisdag 9 januari 2018

Gräslig och spännande

   Norrmannen Jörn Lier Horsts femte bok om polisen William Wisting heter "Nattmannen" och det är en ruggig och välskriven deckare, precis som författarens tidigare. Han packar sina korta kapitel med precis det man behöver för att vara tvungen att direkt ta sig an nästa.Det är en bok att sluka snabbt i vintermörkret.
   I det lilla samhället Larvik ligger dimman kusligt tät tidigt en kall höstmorgon. Mitt på stadens torg har ett avhugget huvud placerats, spetsat på en påle.Kommissarie William Wisting ställs inför det mest groteska fall han stött på under sin poliskarriär.
   Det brutalt mördade offret är en mycket ung flicka och hela Norge är skakat av det blodiga dådet och medierna kräver en snabb lösning. Men de viktiga timmarna efter fyndet passerar utan några ledtrådar om vem flickan är, och pressen blir inte mindre när ännu ett lik hittas, uppdraget ur den djupa älven  Snart står det klart att trådarna i det här nätet sträcker sig långt bortom landets gränser och att fallet har kopplingar till betydligt tyngre kriminalitet än någon kunnat föreställa sig.
    Horst skriver med större patos och djup samhällsanalys om det allt grövre våld som polisen konfronteras med. Det är ju så i verkligheten också.

1 kommentar:

  1. Det här låter mycket lovande. Tack för tipset!

    SvaraRadera