Min blogglista

torsdag 4 januari 2018

Hetta från Australien

   "Hetta" är Jane Harpers deckardebut som har lovordats storligen och hon har verkligen lyckats fånga alla detaljer och åstadkomma en
spännande berättelse. Harper använder sig av klassiska grepp med hemligheter i det förflutna men hon visar att det ännu fungerar utmärkt om man paketerar handlingen på rätt sätt. Hettan är i det här fallet en kuliss, som Harper använder för att förstärka stämningen och det lyckas hon med.
   Australien härjas av en svår torka och invånarna i den lilla avfolkningsorten Kiewarra tvingas dagligen fatta desperata beslut på grund av vattenbristen. Under mystiska omständigheter tar Luke Hadler livet av sin familj och sedan sig själv. Poliskommissarie Aaron Falk kommer tillbaka till sin barndoms hemtrakter för att närvara vid begravningen. Luke var hans bäste vän, men de delade även en mörk hemlighet. Under århundradets värsta torka börjar Falk ifrågasätta vad som verkligen hände med Luke. Han bär på en bestämd känsla av att något inte stämmer – men ju mer han nystar i fallet, desto mer börjar gamla sår att blöda. Sedan länge begravda lögner tar sig upp till ytan, och Falk tvingas konfronteras med sina egna värsta minnen.
   "Hetta" riktar också ljuset mot hur klimatförändringar, med ständig torka och bränder på sina håll påverkar samhället. En viktig sak som alltför lite syns i skönlityteratur.

1 kommentar: