Min blogglista

lördag 20 januari 2018

I ambassadens kulisser

Romanen "Sista vintern på ambassaden" av Tapani Suominen berättar om en man som på äldre dar  konfronteras med sina livsval, med de mänskliga relationernas kortvarighet och med skuggor från barndomen.
     Genremässigt närmar sig boken en humoristisk skröna men den har ändå en allvarlig, i viss mån även tragisk underton.Flera recensenter har påpekat att skildringen av livet på Finlands ambassad i Stockholm ligger mycket nära verkligheten. Huvudpersonen , romanens jag, är vaktmästaren och chauffören Topi Kalliokoski, en man i sextioårsåldern som hela sitt yrkesliv har jobbat inom den finska utrikesförvaltningen. Han är språkkunnig och händig och har därför varit stationerad i flera länder på olika kontinenter.
     Nu har världsmannen bosatt sig i Södertälje. Han har kommit till Sverige för att stanna. Den vänliga och ståtliga Topi har alltid varit omtyckt på sina arbetsplatser, särskilt bland kvinnorna. Förstås har det också funnits avundsjuka kolleger
och Topis chevalereska fasoner håller i sig även på gamla dagar.Topis status har förändrats till lokalt anställd, vilket innebär markant lägre inkomster än tidigare.
     Han har blivit en vanlig sverigefinne, som möter mer eller mindre dolda fördomar mot invandrare. Det finns även på ambassaden många som vill umgås med sverigefinnarna så litet som möjligt.Ju längre Topi har bott i Sverige desto tydligare har han märkt mentalitetsskillnaderna mellan finnar och svenskar. Det handlar om mycket mera än bara språket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar